понедельник, 13 апреля 2020 г.


11 клас. До 15.04.2020
Вітання всім одинадцятикласникам і найщиріша подяка тим із них, які вчасно виконали поставлене контрольне завдання і цим заробили собі додаткові бали-дивіденди. Боржники ж, на жаль, не будуть атестовані і тягтимуть за собою цього «хвоста» аж до слушної нагоди здійснити контроль знань у цьому виді роботи (і не забуваймо, що твір-роздум (формальне есе) – це ваші бали на ЗНО!) А ще лишаю за собою право звернутися до класного керівника, аби повідомити цим учням та їхнім батькам про цей борг. Тож зазначу, що на сьогодні слів удячності й похвали заслуговують такі учні:
Цуканов Андрій,
Матерева Анна,
Грабовська Оксана,
Войдюк Ярослава,
Лазаренко Людмила,
Музика Дарина,
Кочурова Даниїла,
ДьомінДанило,
ГубенкоСофія,
Савицька Ольга.
ВИ МОЛОДЦІ! Думаю, що ця ваша праця і воля до перемоги обов’язково принесуть вам удачу на ЗНО-іспиті!

А ми рухаємося далі. Перед вступом до розгляду теми «Складне речення» прошу вас виявити свої знання з теми «Просте ускладнене речення», оскільки, не володіючи знаннями з першої, годі рухатися до другої. Прошу свої відповіді записати в зошит, сфотографувати й надіслати за тими ж самими реквізитами: ел. адреса - petlyashenkoirina@gmail.com або на viber: 0634559947. Дякую.

Мовознавчий диктант «Просте ускладнене речення»
1.     Скільки видів ускладнення простих речень вам відомі?
2.     Назвіть, які члени речення можуть бути відокремленими?
3.     Назвіть, які члени речення можуть бути однорідними?
4.     Скільки ком (лише їхня кількість) ви поставите в реченні (розділові знаки пропущені) «До шкільного театру завітали мами і бабусі і дідусі і тата і сестри і брати».
5.     Поставте розділові знаки в реченні «Усі учасники нашого шкільного свята учні учителі батьки поступово заповнювали актову залу»?
6.     Які означення (однорідні чи неоднорідні) вжито в реченні (розділові знаки пропущені) «Сьогодні у вщент заповненій людьми шкільній залі відбудеться довгоочікуване свято»?
7.     Який відокремлений член ужито в реченні (розділові знаки пропущені) «Усі учні за винятком Олени були присутніми на заході»? (Перепишіть речення і поставте розділові знаки).
8.      Який відокремлений член ужито в реченні (розділові знаки пропущені) «Десь у Києві на вулиці Ярославів Вал розташувався усім відомий музей»? (Перепишіть речення і поставте розділові знаки).
9.     Який відокремлений член ужито в реченні (розділові знаки пропущені) «Валер’ян Підмогильний відомий прозаїк-модерніст «Розстріляного відродження» проживав у Ворзелі в 20-их роках ХХ століття». (Перепишіть речення і поставте розділові знаки).
10.  Який відокремлений член ужито в реченні (розділові знаки пропущені) «Розчулена власною щедрістю Домна Данилівна мало не плакала над тими цукерками»? (Перепишіть речення і поставте розділові знаки).
11.  Знайдіть у реченні вставлену конструкцію і виділіть її з обох боків дужками: «Я йшов дорогою важкою а вона дійсно вимагала від мене чималих зусиль аж до самого Львова». (Перепишіть речення і поставте розділові знаки).
12.  Поставте розділові знаки в реченні зі звертанням: «Я люблю тебе мамо люблю моя люба й найщиріші у світі слова говорю».

Домашнє завдання: опрацювати в підручнику О. Авраменка тему «Тире між підметом і присудком» (ст.207-208) і виконати вправу та тестові завдання (1-6) після неї. І перегляньте, чи ви пройшли всі тести з теми «Просте ускладнене речення. Розділові знаки в простому реченні» (ст. 209-213)!!!


Комментариев нет: