понедельник, 19 апреля 2021 г.

 

19.04.2021

11 клас

Українська мова

До уваги одинадцятикласників завдання на повторення теми «Дієприслівниковий зворот». Виконані роботи фотографуємо й надсилаємо протягом дня.

1. Спишіть, виділяючи комами дієприслівникові звороти.

1. Літак пішов на зниження і незабаром злегка підскакуючи побіг на лижах і зупинився (О. Донченко). 2. Вузька стежка підбігла до кручі і повилась далі крутим берегом над річкою то видираючись на голі горби то ховаючись у низинах (О. Донченко). 3. Коні почувши волю шарпнули з копита, витяглися і помчалися стрілою наввипередки згинувши незабаром у густій куряві (М. Коцюбинський). 4. Атакуючи ворога бійці ще довго чули закличні звуки бойового сигналу. 5. Лише рілля в степу зберігши колір чорний його перелива у золото колось (А Малишко). 6. Роман хотів вирватися, але капітан міцно струснувши його поставив на місце (В. Собко).

2. З наведених речень утворіть речення з дієприслівниковими зворотами.

1. Ми ліземо з кручі в чорну холодну прірву, підпираємо одне одного плечима. 2. Моторошно гуде ліс, видзвонює крижаними кайданами, цокотять обмерзлими кігтями кури в сінях, висвистують крильми, злітають на сідало. 3. На тину півень горланить, розчепірив дзьоба ножицями. 4. Діти почали малювати, виводити кожен своє. 5. Сонце вигрівало дужче й дужче, висмоктувало з землі гарячу душну вологу. 6. Високо під білими хмарками плив шуліка, тримав в обіймах жовтий жмуток

3. Запропоновані речення потребують досконалішої редакції. Відредагуйте їх.

1. Виходячи з вагона, у моєї валізки відірвалася ручка. 2. На протязі зовсім короткого часу Василь Іваничук став самим відомішим шахматистом України. 3. Поскільки гість не знав української мови, ми почали розмовляти на російській. 4. Сидячи в автобусі, мені стало млосно й дуже заболіла голова. 5. Постовий міліціонер зупинив перебігаючого на червоне світло пішохода. 6. Серед заходів по відзначенню цього свята були слідуючі: виступи музичних колективів, конкурси, вікторини.

Українська література

Літературознавчий аналіз поеми Тараса Шевченка «Кавказ».

Комментариев нет: